Seminar studenata FPN-a

Četvrti seminar studenata FPN-a održan je od 28. do 31. oktobra 2010. godine na Kopaoniku u organizaciji Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) uz podršku Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i studentskih organizacija fakulteta (TIM FPN, ESF). Seminar je i ovaj put okupio preko 450 mladih politikologa iz čitavog regiona koji su diskutovali i razmenjivali mišljenja o jednoj veoma bitnoj temi, o kojoj se, paradoksalno, u trenutku održavanja seminara jako malo javno govorilo kako u političkim, tako i u akademskim krugovima. Tema seminara je bila „SRBIJA I NATO“. O odnosu Srbije i pakta koji je okružuje, budućnosti samog NATO-a i potrebi da Srbija (p)ostane neutralna, ili da se pridruži integracijama u globalne bezbednosne strukture kojima su se priključile gotovo sve zemlje regiona, govorilo se na ukupno sedam sesija- pet panel diskusija, kao i uvodnoj i završnoj ceremoniji.

Seminar su otvorili ambasadorka Sjedinjenih američkih država u Beogradu NJ.E.  Meri Vorlik i državni sekretar Ministarstva odbrane Dušan Spasojević i kao predstavnik ambasade Kraljevine Norveške pukovnik Esben Os, dok je Čertvrti seminar zatvorio ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Veliki novitet koji je doneo Četvrti seminar u odnosu na sve prošle jeste angažovanje 30 volontera, koji su prošli pripremni seminar BCBP-a na temu „Srbija i bezbednosne integracije“ i održali prvo predavanje na seminaru u osam fokus grupa, pod nazivom „Abeceda NATO“. Volonteri su bili studenti Fakulteta političkih nauka i Fakulteta bezbednosti, odabrani na javnom konkursu, koji su se potrduili da svojim kolegama na prvom predavanju putem prezentacija što slikovitije pokažu kako NATO funkcioniše, šta je to Partnerstvo za mir i da pruže odgovore na mnoga druga pitanja.

Drugi panel je vođen na engleskom jeziku, a na njemu su svoja iskustva izložili predstavnici zemalja članica NATO i vojno neutralnih zemalja- diplomatski predstavnici Norveške, Finske i Švajcarske.

Stručnjaci iz regiona imali su prilike da iznesu iskustva svojih zemalja i daju svoje preporuke srpskoj javnosti na trećem panelu. Gospoda Savo Kentera (Crna Gora), Mladen Nakić (Hrvatska) i Zmago Jeličić (Slovenija) izneli su svoje stavove, ali i žursto sukobili mišljenja po određenim pitanjima, uz pomnu pažnju svih učenika seminara i dodatna pitanja koja su produbila ovu debatu.

Tokom četvrtog panela članovi Debatnog kluba Fakulteta političkih nauka polemisali su o tome da li Srbija treba ili ne treba da bude član NATO-a. Debateri su svoje stavove za i protiv potkrepljivali obiljem činjenica i argumenata, a nakon žustre debate ekipa opozicije odnela je prevagu.

Na poslednjem panelu, koji je izazvao najviše interesovanja i produkovao najveću polemiku, prisustvovali su istaknuti stručnjaci Miroslav Hadžić, Tanja Miščević, Predrag Simić, Miroslav Lazanski, Aleksandar Mitić, kao i poslanik Miloš Aligrudić. U razmeni argumenata za i protiv ulaska Srbije u NATO postavljanjem pitanja panelistima učešće je uzeo i ministar Šutanovac, koji je ovu debatu posmatrao iz publike. Zatim je ministar, na ceremoniji zatvaranja, razgovarao sa svim učesnicima seminara i odgovarao na pitanja studenata.

Pored činjenice da su samom seminaru prisustvovali ambasadori NJ.E. Meri Burs Vorlik (SAD) i NJ.E. Kari Veijalajnen (Finska), predstavnici diplomatskog kora, ministar odbrane Dragan Šutanovac, državni sekretar i već pomenuti eminentni stručnjaci- panelisti,  potrebno je naglasiti i da su seminar svojim prisustvom uveličali i Slaviša Orlović, docent na Fakultetu, kao i Konstantin Samofalov, narodni poslanik.

Ono što je ostao kao najpozitivniji utisak, nakon četiri intenzivna dana predavanja i druženja, propračenih od strane četiri medijske ekipe, jesu osmesi i zadovoljna lica svih učesnika seminara po njegovom završetku, sa jednom jasno izrečenom željom- da što pre dođe naredni oktobar mesec i da i naredni seminar održi sada već visoko postavljen nivo.